Blog
Mai abans havíem tingut accés a tanta informació. I mai abans, havíem estat tan desinformats com ara. Sembla impossible, veritat? Actualment els canals i plataformes d’informació són molt diversos, de diferents ideologies, diferents continguts, etc.
Com a éssers humans racionals, busquem aquell mitjà de comunicació que més s’adeqüi a la nostra realitat, rebutjant qualsevol altre tipus de pensament que qüestioni el nostre mapa mental. Però, això no és enganyar-nos? Quan parlem d’estar informats hauríem de pensar en el procés que seguim per consumir informació. Què fem per estar informats?
“…busquem aquell mitjà de comunicació que més s’adeqüi a la nostra realitat…”
D’acord amb els temps que corren, les presses s’apoderen gairebé del control total del nostre entorn i, fins i tot, d’actuacions pròpies. Tenint en compte que el temps és escaig, alguns mitjans de comunicació, no tots, xarxes socials, i altres plataformes interactives aposten per la creació de titulars totalment capciosos. Titulars que són atractius, però manquen de veritat.
I quan la veritat ja no resulta ser el més important per a un mitjà de comunicació, què queda? El relat. A ple segle XXI el relat és l’element cabdal, present en la major part de continguts noticiables. No obstant això, el més perillós de tot és que adoptem aquest relat com a única veritat, aquella que més s’aproxima a la nostra. Un relat que no ens incomoda, per tant el fem nostre.
“A ple segle XXI el relat és l’element cabdal, present en la major part de continguts noticiables.”
Com lluitem per afrontar aquesta desinformació? Com a ciutadans, hem de tenir el desig i la obligació de contrastar qualsevol informació que consumim. Inclús, fer-ho amb mitjans de comunicació que compten amb ideologies totalment contraposades a la nostra. D’aquesta manera, serem capaços de configurar el nostre propi relat, en comptes d’acceptar el que ja ens ve donat.
Fa dues setmanes, TV3 va estrenar la nova temporada Sense Ficció amb un primer programa titulat Manipulats. La tecnologia i, encara més, la intel·ligència artificial ja està permetent manipular el contingut informatiu.
Els experts adverteixen que a partir del 2022 la meitat de les notícies que circulin i consumim seran falses. Ja és un fet i, per tant, realitat. Per tant, estar informat/da no és el mateix que estar ben informat/da. Si la ciutadania no exigeix el dret a la informació de qualitat i transparència, acabarem vivint en una societat contaminada per les temudes fake news.
“…A partir del 2022 la meitat de les notícies que circulin i consumim seran falses.”
La veritat ha deixat de confluir en les nostres vides, deixant pas a la postveritat i l’ús de les emocions per captar la nostra atenció, avui més preuada que mai.
Davant d’aquesta realitat innegable, en nosaltres recau bona part de la responsabilitat de voler destriar, i discernir els elements que poden resultar ser falsos dels que no. La veritat és un dret. Si no ens ve donat, l’hem d’exigir.